Een BBQ kopen: ga je voor gas of op houtskool?

Stel je een zomermiddag voor, een ijsthee met citroen en heerlijk bereid eten op een barbecue in de tuin – hoe lekker klinkt dat? Barbecues zijn een onmisbaar onderdeel van elke tuinuitrusting. Op de een of andere manier smaakt eten nog lekkerder als het buiten op een vurige grill bereid wordt, nietwaar? Als je van koken en het buitenleven houdt, dan heb je een barbecue nodig om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Een BBQ kopen: ga je voor gas of op houtskool

Met de Nederlandse zomers kun je nooit zeker weten wanneer je buiten kunt BBQ-en – maar je kunt voorbereid zijn door de juiste uitrusting te hebben. Wanneer die felbegeerde zonnige dagen aanbreken, is een degelijke barbecue onontbeerlijk.

Vaak aangeduid als BBQ, grill of Barbecuie hebben ze een lange weg afgelegd van het nederige concept van buiten voedsel boven vuur koken tot de multifunctionele, vaak chef-waardige ontwerpen van vandaag.

BBQ kooptips

Bedenk voor wie je kookt om je zoektocht te beperken. Een gasbrander met twee ringen of een houtskoolgrill van ongeveer 2000m² is voldoende voor een gezin tot zes en je vindt zowel kleinere als grotere producten.

Beslis vervolgens over gas of houtskool. Over het algemeen zijn gasbarbecues groter, zwaarder en moeilijker te verplaatsen; ze zullen dus eerder een beschermhoes nodig hebben dan in de winter in de schuur te worden gereden.

Ze zijn ook veel sneller op te warmen, houden de temperatuur goed vast, en zijn gemakkelijker schoon te maken dan houtskoolgrills, die als traditioneler worden beschouwd. Ze geven voedsel een authentieke rokerige smaak en kosten meestal minder, maar het duurt langer om op te warmen en de asresten kunnen rommelig zijn.

Wat je moet vinden

Het belangrijkste kenmerk is het rooster, dus kies er een van goede kwaliteit. Gietijzer is een goed materiaal om op te letten – het houdt de hitte goed vast en is bestand tegen de elementen. Het is vaak met porselein bekleed, waardoor het niet poreus is zodat voedsel niet blijft kleven en het niet zo gemakkelijk roest; roestvast en met porselein bekleed staal zijn ook verkrijgbaar.

Houd je BBQ in goede conditie

Om een lange levensduur te verzekeren, informeer je bij de fabrikant of de winkelier hoe je je barbecue moet opbergen – of dat onder een deksel is of helemaal opgeborgen.

Maak hem na elk gebruik grondig schoon met een borstel met haren en warm, zeepachtig water. Let op merken met behoorlijke garanties – vele bieden tot 10 jaar voor alle onderdelen.

Barbecues vergelijken BBQ

Gas BBQ’s Voordelen

Hij heeft minimale voorbereidingstijd nodig omdat het gas onmiddellijk vlam vat
Gemakkelijk regelbare gasstroom om de temperatuur te regelen
De vlam is gelijkmatig verdeeld, wat betekent dat je eten ook gelijkmatig gaart
Hij kan geleverd worden met een veelheid aan functies, zoals grillplaten en zijbranders
Snel en gemakkelijk naderhand schoon te maken

Nadelen Gas

Als je van die authentieke rooksmaak aan je eten houdt, zal een gas BBQ dat niet kunnen geven
Hij staat permanent vast op zijn plaats, dus is het moeilijk om van plaats te wisselen
De roosters kunnen verstopt raken met vet of aangebrand voedsel, dus de gasroosters moeten regelmatig schoongemaakt worden
Kan duurder zijn dan een houtskool BBQ

Houtskool BBQ’s Voordelen

Voedsel krijgt een heerlijke gegrilde smaak
Je kunt er een hogere temperatuur mee bereiken
Je kunt indirect koken en rooktechnieken gebruiken
Kan goedkoper zijn dan een gas BBQ
Hij heeft een compacte vormgeving

Nadelen

Kan moeilijker aan te steken zijn
Het duurt wat langer om een gewenste temperatuur te bereiken
Je hebt moeite om de temperatuur te regelen
Moeilijker schoon te maken door as en kolen
Door zijn kleinere afmetingen kun je niet veel voedsel in één keer koken

Bron: Barbecues vergelijken

Laatste Nieuws is powered door: